F1 2008 и F1 Motorsport Science

Докато навлизаме в поредния състезателен сезон във Формула 1, голяма част от очакванията на феновете се основават на Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо, Кими Райконен и други суперзвезди от F1; но не забравяйте, че е необходимо нещо повече от добър пилот, за да спечелите F1 състезание.

Honda Racing F1

За да бъдете успешни в силно конкурентния свят на автомобилния спорт F1, всяко техническо предимство ще помогне – независимо колко малко е. Първо, ако погледнете кола от Формула 1, ще откриете изобилие от технологии под – и над – предния капак, и всичко от скоростите до газта е щателно проектирано и усъвършенствано, за да създаде по-леки, гладки колела. , колата е по-бърза. Междувременно тестването на аеродинамичните свойства на автомобилите продължава, за да се създават по-бързи превозни средства, които се придържат към пътя, а всяка повърхност на модерен F1 автомобил, от гумите до шлемовете на водача, има аеродинамични качества, разгледани и изследвани.

В центъра на F1 е безопасността на пилотите, отборите в бокса и феновете. Сърцето на всяка кола е изградено от много здрава конструкция, наречена “вана”. Това е кабината на водача и клетката за оцеляване и е направена предимно от въглеродни влакна. Фактът, че толкова много шофьори са напуснали (или поне са им помогнали) няколко привидно катастрофални произшествия, е доказателство за изключително успешната конструкция на защитни щитове върху клетките за оцеляване. Автомобилите също са проектирани така, че водачът да може да излезе от кабината за възможно най-кратко време, за да избегне изгаряния. Настоящите разпоредби гласят, че всички шофьори трябва да могат да излязат за не повече от пет секунди, без да се налага да свалят нищо друго освен волана.

Мнозина може да се изненадат да чуят, че пилотите от F1 са едни от най-добре подготвените спортисти в света. Може би си мислите, че е необходима малко физическа сила за спортове, които включват седене в кола; но от друга страна се изисква висока издръжливост и издръжливост, като шофьорите трябва да издържат натоварвания в завой с висока G-сила, които могат да натоварят изключително много телата им. Поради горещия климат в много състезания от Формула 1, като Австралия, Сингапур и Китай, пилотите трябва да могат да издържат на високи температури за дълги периоди от време и могат да се изпотят до 3 литра по време на състезанието. !

И нека не забравяме другите членове на екипа, които са от решаващо значение за успеха в този динамичен моторен спорт. Пилотът може да привлече по-голямата част от вниманието, но F1 е отборен спорт и скоростта и точността, с която екипажът в бокса на отбора може да зареди гориво и да смени гуми или да направи по-сериозни ремонти, ще има значително влияние върху времената за обиколка и позицията на пилота. в състезанието; добре смазаните екипажи в бокса могат да свършат работата си само за секунди.

Заключение

Така че, без да отнемаме нищо от пилотите на F1, можем да видим, че това е наистина отборен спорт и без всички изследвания, технологии и упорита работа от техните съотборници, победителите няма да могат да се пръскат един друг. шампанско на подиума.

Андрю Ригън е онлайн писател на свободна практика от Шотландия. Той е запален играч на ръгби и обича да пътува.