BMW M1 – Mobile Super Legenda BMW Motorsport

Още в началото на 70-те години на миналия век BMW реши, че е време да се изправи срещу елитните суперавтомобили на Porsche и Ferrari и че най-добрият начин за постигане на тази цел е да се проектират и произвеждат автомобили, които могат да се състезават в популярната състезателна серия Group 5. .

Правилата за хомологация гласят, че BMW също трябва да произведе 400 от тези коли за използване по пътищата и се роди BMW M1. Но за съжаление състезателният автомобил BMW M1 премина през трудна бременност и неговата история сега се смята от мнозина за важен урок как да не се прави суперавтомобил.

Историята на автомобилите BMW M

Първоначално отделът за моторни спортове на BMW се обърна към Lamborghini, за да използва техния опит, за да помогне при проектирането и изграждането на техния нов състезател. Резултатът е елегантен суперавтомобил от нисък клас със средно разположен двигател с каросерия, проектирана от Ital Design, и 3,5-литров двигател с турбокомпресор, който произвежда 850 к.с. в рамките на състезателните спецификации на Група 5.

За съжаление Lamborghini беше в тежко финансово състояние по това време, което означаваше, че проектът често се забавяше и в крайна сметка целият проект трябваше да бъде преместен в отдела за моторни спортове на BMW в Баур, Германия. Въпреки това, по времето, когато M1 беше готов за пускане на пазара през 1978 г., две години след първоначалната му концепция, състезателните правила на Група 5 бяха променени, което означаваше, че M1 вече не беше практичен.

В опит да спаси проекта от пълна катастрофа, ръководителят на BMW Motorsport проектира състезателна серия, наречена Procar BMW M1 Championship. Серията беше толкова успешна, тъй като се проведе като спомагателно състезание за световния шампионат на Формула 1 и изправи много от миналите и настоящите звезди на F1, включително Аертон Сена, Нелсън Пике и Ники Лауда, един срещу друг в идентични машини.

Шницер Моторспорт

Въпреки че състезателната серия беше успешна, пътният автомобил BMW M1 така и не излетя наистина, въпреки че в стандартно оборудване той произвежда 277 к.с., може да достигне шестдесет за 5,6 секунди и да достигне 162 мили в час. В крайна сметка са направени само 456 модела, което го прави един от най-редките модели на BMW и много търсен от ентусиазирани колекционери.

Като шосеен автомобил, BMW M1 беше изключителен, отличаващ се с истинско представяне на суперавтомобил, обвит с легендарното качество на изработка на BMW, и значително по-ниски експлоатационни разходи от всеки друг суперавтомобил от онова време. Външно M1 е поразителен с двойната си бъбрековидна предна решетка, изскачащи BMW фарове и тежки черни ламели над задното предно стъкло.

Докато BMW M1 никога не е имало комерсиален успех, неговият двигател по-късно е използван в първото BMW M5, а дизайнът му вдъхновява скорошния концептуален автомобил BMW M1 Homage.