Стоките на Jaguar, водени от моторния спорт

Автомобилният производител Jaguar ще се завърне към конкурентната конкуренция през 2010 г. с новината, че компанията атакува 24-часовото състезание Льо Ман. Всъщност ще бъдат точно 20 години, откакто последният отбор спечели състезание със спонсориран от Silk Cut класически XJR-12, който успя да помете подиума и в същото време да превърне опонентите си в прах.

Състезателни партньори на Jaguar TCS

Това съобщение оказа значително влияние върху количеството стоки на Jaguar, които излетяха от рафтовете за голяма радост на компанията. Последният път, когато стоките на Jaguar се продаваха толкова добре, беше, когато компанията имаше проект във Формула 1 или като доставчик на двигатели за проекта Джаки Стюартс, или когато те сами го купиха и решиха да работят под името на компанията.

Новият автомобил, който влиза в серията, е XKR, който ще бъде включен в серията GT2, която обикновено включва автомобили като Aston Martin, които вероятно ще се изправят срещу пряка конкуренция. Съобщението не можеше да дойде в по-подходящ момент за компанията, която отбеляза спад в продажбите на стоки от jaguar след глобалната рецесия и кредитната криза. Те ще се надяват, че пристигането на XKR GT2 в американските серии Le Man ще продължи да подхранва и развива растежа на мърчандайзинг дивизията на jaguar преди големия ден през юни на най-известната писта от всички тях.

Родословието на Jaguar в поредицата е впечатляващо през годините и те ще се надяват, че могат да добавят още няколко победи към този впечатляващ резултат през следващите години с най-новото си въплъщение на пътни автомобили. Понастоящем компанията е четвърта в списъка на победителите за всички времена със седем победи между 1951 и 1990 г. и въпреки че не може да се очаква най-новата им кола да увеличи този процент на победи, това може да остави компанията жадна и гладна за пълна стачка. в серията през следващите години, която в момента е доминирана от Audi и Peugeot.

Ще се върне ли Jaguar в конкурентната конкуренция? 

Могат ли да надминат Aston Martin и тяхната доминация в серията GT2? Ще продаде ли компанията достатъчно стоки на Jaguar, за да гарантира по-завладяваща кампания в моторните спортове през 2011 г.? Това са все въпроси, които ще трябва да изчакаме, за да разберем, но да се надяваме, че по времето, когато състезанието в Льо Ман е пред нас, ще трябва да знаем.

Джино Хитшопи е автомобилен журналист с дългогодишен опит в следенето на автомобилната индустрия.