Рали и моторни спортове – зад кулисите

Но един конкретен филм се откроява със своя сюжет. Автомобилът се присъедини към ралито Монте Карло. Като преждевременно малко дете си спомням също как попитах родителите си какво означава да се съберем? И майка ми, която ми възпита дисциплината да правя изследвания от ранна възраст, ми каза: “Скъпа, защо не го потърсиш в речника?” Така се запознах с ралитата като спорт, който процъфтява и до днес.

И още много интересни факти, които открих за рали спортовете. Произходът му може да бъде проследен назад до състезанието за безконни карети Париж-Руан от 1894 г., когато хора, които имат собствена визия за това как трябва да изглежда „карета без коне“, влизат в състезанието и победителят се определя от съдиите, които управляват всяка кола.

Nitro RX във фирмата

В крайна сметка това се превърна в период на пътни състезания от град до град, особено във Франция и постави началото на компонентите, свързани с днешните рали състезания, индивидуални стартови времена със състезания срещу часовника, времена на старта и стартови зони във всеки град по маршрута и шофиране на голямо разстояние от неравни и неасфалтирани пътища.

Рали Монте Карло е стартирано през 1911 г. от принц Алберт и се провежда в Монако. Това е първото състезание за Световния рали шампионат на FIA. Спечелването на рали дава на автомобила престиж и надеждност по отношение на представянето на автомобила при трудни и взискателни условия на шофиране.

Често се чудя защо има толкова много пари, които спонсорите наливат в моторните спортове. Дори ако цените на газта станаха твърде високи миналата година поради редица фактори, не мога да разбера значението на това. Мисля, че ако цените на петрола не паднат до сегашното си ниво, дори и да са все още високи, все пак логично ли е да се проведе рали или друго моторно спортно събитие? Няма ли спортът да бъде наранен и силно засегнат, ако цената на петрола скочи до небето, да речем 200 долара за барел?

Световен рали шампионат

Тогава видях печатна реклама за една от големите петролни компании. Добавката гласи, че чрез тези състезания, независимо дали са рали или състезания във Формула 1, производителите на автомобили тестват най-новите си подобрения в съответните си превозни средства, като тези промени са направени от екипа за изследване и развитие на производителя. И не само производителите на автомобили печелят от това, но и петролните компании и производителите на гуми. Така че, за да спечели във всеки моторен спорт, автомобил, който има правилния баланс между конструкцията на двигателя, избора на гуми и количеството гориво, за да отговори на изискванията на писта или чакълест път, в крайна сметка ще спечели състезанието.

В крайна сметка потребителите са тези, които печелят най-много. Подобренията, които се оказват надеждни, след това се предават на купувачите на нови автомобили, тъй като производителите на автомобили добавят тези промени, за да създадат цялостен по-добър продукт по отношение на характеристиките за безопасност на превозното средство, производителност при всякакви условия и разход на газ.

Така че следващия път, когато отворите вратите на новата си кола, не забравяйте да благодарите на шофьорите на моторни спортове, които рискуваха живота си за няколко часа, за да вдигнат адреналина и да направят колата ви безопасна за използване. Това е, ако човек не пие и не шофира!