История на рали

Историята на рали шофирането

Историята на рали карането датира от края на 1800-те. Смята се, че първото санкционирано състезание е било в Париж, Франция през 1894 г. и е спонсорирано от френски вестник The Le Petit Journal. Победителите спечелиха състезанието въз основа на преценката на наблюдателите, които пътуваха с всеки пилот.

След като първото събитие се проведе в Париж, портите за наводнения бяха отворени и пътните състезания станаха редовно явление в цяла Франция и Европа. Тъй като рали състезанията станаха по-популярни и скоростите започнаха да се увеличават до опасни нива, бяха предприети стъпки за започване на състезания по затворени писти.

Кога започна рали шофирането?

Не много хора знаят, че Tour De France също е тест за автомобилна издръжливост. Ралито Tour De France се провеждаше от 1906 до 1937 г. и беше едно от най-популярните рали състезания в света. Най-забележителното събитие от това време обаче е ралито Монте Карло, което започва през 1911 г. и поставя летвата за бъдещето на рали състезанията. Ралито Монте Карло ще стане редовно събитие с изключение на тъмните периоди по време на Първата и Втората световна война. Рали Монте Карло все още е един от основните елементи на Световния рали шампионат (WRC) и до днес.

Италия, Германия и Англия организираха свои собствени версии на състезания. Рали състезанията в Италия започват през 1895 г. и включват рали през планините и около островите. Великобритания организира изпитанието на 1000 мили, 15-дневен митинг, който свързва всички градове. Докато Германия организира рали състезания, започващи през 1906 г., които включват изкачвания на хълм и изпитания на време.

Коя е най-великата рали кола на всички времена?

През 1961 г. се поставя началото на рали състезанията сега. Британските закони не позволяват затваряне на техните магистрали, така че те започнаха да провеждат състезанията по чакълестите горски пътища. Скоро други страни последваха примера, но едва през 1973 г. Световният рали шампионат комбинира всички рали събития под една егида.

WRC вече има график от 13 състезания, който пътува из цяла Европа и включва едно състезание през Мексико. Всички писти сега преминават през задните пътища на страните домакини и са тестове за изключителна издръжливост за рали колите и пилотите. Графикът на WRC превежда пилотите през сняг през зимата до екстремни горещини през лятото.