Видове моторни ралита

Популярен спорт за моторни клубове, моторните ралита продължават да предизвикват интерес. Тези, държани от отделни клубове, ще поставят своя акцент върху работата в екип и върху навигацията. Те ще се провеждат и по обществените пътища. Както работата в екип, така и навигацията са важни и трябва да бъдат овладени от новодошлите, които искат да участват в събития от по-високо ниво.

Кои са различните класове рали състезания?

Етапните и пътните ралита съставляват двете основни категории. По-професионалните от двете, сценичните митинги, съществуват приблизително от 60-те години на миналия век. Те обикновено ще се базират на чиста скорост и ще се провеждат на затворени участъци от пътя. Те могат да предложат различни опасности като пясък, сняг или лед. Всеки от тези участъци ще бъде избран, за да осигури предизвикателство както за рали колата, така и за екипажа на автомобила.

Каква е разликата между рали и рали крос?

Оригиналната форма на състезанието, пътните ралита се провеждат по нормални магистрали. Основният акцент в тези състезания е поставен върху надеждността на превозните средства, както и навигацията и отчитането на времето. Те обикновено се считат за любителски събития и като такива могат да бъдат отворени за начинаещи. Тези състезания могат да бъдат вълнуващи в страни като Австралия, където има дълги участъци от пътя, които могат правилно да тестват шофьорите за техните навигационни умения.

Един вид е ралито време-скорост-дистанция, TSD рали, което тества способността на водача да остане навреме и на пистата. Днес има много фирми, които се специализират в наем на рали коли и приключения. Независимо дали искате да изпитате тръпката да се състезавате по пясъчна писта с висока скорост или да се държите здраво, докато шофьорът ви дава бърз курс за дрифт, има много начини да се насладите на всичко, което рали колите могат да предложат.